Home Agenda - Vereniging Zaans Erfgoed Open Gemalen- en Molendag

Open Gemalen- en Molendag

Open Gemalen- en Molendag op zaterdag 11 mei.
Gemaal ’t Leven zal ook dit jaar weer zijn opengesteld voor publiek en de Historische Vereniging Koog-Zaandijk is weer present met een boekenstand. Lagedijk 145, Zaandijk.

Op zaterdag 11 mei zijn meerdere molens van De Zaansche Molen voor publiek geopend. Een geweldige gelegenheid om, naast de bekende molens op de Zaanse Schans, ook eens een andere industriemolen te bezoeken.

 

Zo zal bijvoorbeeld oliemolen De Ooievaar haar deuren openen. Deze bijzondere molen, die al sinds 1669 op haar huidige locatie staat, is alleen toegankelijk na inschrijving. Mis deze unieke kans niet en meld je aan op: https://www.formdesk.com/verenigingzaanschemolen/bezoek-molen-de-ooievaar of via www.zaanschemolen.nl/agenda

De tijdstippen zijn 10.00, 11.30, 13.30 en 15.00 uur.

 

In Westzaan zal papiermolen De Schoolmeester in vol bedrijf zijn, waar papier wordt geschept uit een met turf verwarmde schepkuip. Ook de papiermachine uit 1877 zal in werking zijn. Op loopafstand vanaf  De Schoolmeester is de werkplaats van de Stichting Lettergieten 1983, hier wordt gedemonstreerd hoe loden letters gegoten worden die meer dan 500 jaar geschreven communicatie voor de mensheid mogelijk hebben gemaakt.

Een andere unieke molen is pelmolen Het Prinsenhof, ook in Westzaan. Deze molen pelt gerst tot gort. Geniet van een prachtig uitzicht over het natuurgebied Westzijderveld en molen De Jonge Dirk vanaf de stelling van deze historische molen. Je waant je hier even eeuwen geleden.

 

In Wormer staan de molenaars klaar bij korenmolen De Koker en in Koog aan de Zaan bij oliemolen Het Pink om je alles te vertellen over ‘hun’ molen. En vergeet niet ons prachtige koor De Schorre Schapen, dat vanaf 15.30 uur vanaf de stelling van molen Het Jonge Schaap zal zingen.

 

Toegang:

De entreeprijzen per molen zijn: volwassenen € 6 en kinderen tot 17 jaar € 3,00.

Leden van De Zaansche Molen: gratis.

 

Westzaan: bezoek aan Het Prinsenhof, De Schoolmeester en De Jonge Dirk inclusief boottocht, is € 11 (kinderen tot 17 jaar € 6, leden Zaansche Molen € 2,50). Kaartverkoop en opstappen tussen 10 en 16 uur bij papiermolen “De Schoolmeester”, Guispad 3 in Westzaan. Gratis parkeren.

 

Voor een compleet overzicht van de deelnemende molens en het programma tijdens de Vriendenloterij Nationale Molendagen, bezoek www.molens.nl.

Datum

11 mei 2024
Verlopen

Tijd

10:00 - 16:00

Locatie

Lagedijk 145
Lagedijk 145, Zaandijk
Categorie
QR code

Behoud het Zaanse karakter

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief

Aanmelden is niet gelukt. Probeer het nogmaals.
Je inschrijving is gelukt