De vereniging staat op de bres voor het rijke Zaanse verleden
De Vereniging Zaans Erfgoed
zet zich in voor behoud, bescherming en restauratie van roerend en onroerend erfgoed en het verbreiden van kennis hierover
Onze Missie
Aandacht voor onderzoek, behoud, onderhoud en bewustwording bij de Zaankanters en nieuwe Zaankanters van het rijke Zaanse erfgoed, zowel gebouwd, materieel als immaterieel en ook (het bij voorkeur weer benutten en zichtbaar maken van) de unieke landschapsstructuur van sloten, waterwegen, linten, dijken en paden, door het organiseren van activiteiten, het onderzoekswerk van eigen werkgroepen die op thema (actuele) erfgoedaspecten behandelen, door samenwerking aan te gaan met de gemeente Zaanstad, historische verenigingen en andere lokale en bovenlokale erfgoedorganisaties.
De recent aangenomen Omgevingswet biedt meer dan voorheen de mogelijkheid om bewoners te betrekken bij ruimtelijke ontwikkelingen waar behoud en zichtbaar maken van het verhaal van de plek, de historie, identiteit een onderscheidende rol kan spelen. Daaraan wil Vereniging Zaans Erfgoed een constructieve bijdrage leveren.
Wat wij doen
Wij zetten ons in voor behoud van bedreigd erfgoed, voor verbinding tussen belanghebbenden en geïnteresseerden, voor kennisverspreiding en werken samen met diverse instellingen waaronder het gemeente-archief
Behoud
Bedreigde panden – zoals Zaanse woonhuizen, schuren en fabrieken – die historisch of bouwkundig karakteristiek van belang zijn; objecten als schepen, bruggen en sluizen, maar ook landschappelijke structuren, zoals eeuwenoude Zaanse paden, dijken en waterwegen.
Verbinding
Halfjaarlijkse platformbijeenkomst voor alle Zaanse historische verenigingen en instellingen. Maar ook een tweejaarlijkse bijeenkomst tijdens de Zaans Erfgoedmarkt
Kennisverspreiding
Door middel van tijdschriften, boeken en lezingen
Samenwerking
Met gemeente-archief Zaanstad organiseren we de Zaanse Geschiedenis Quiz, bijeenkomsten over de Zaanse pophistorie, diverse lezingen en werken we aan zaanwiki.nl,
Word ook vrijwilliger.
Werkgroepen
Werkgroep
Advies, Documentatie en Meldpunt (ADM)
Opdracht:
Met de werkgroep ADM vertegenwoordigt Vereniging Zaans Erfgoed (VZE) de belangen van het Zaanse gebouwde erfgoed bij instanties en andere belanghebbenden. De werkgroep bespreekt ingestuurde meldingen en zorgen over de conditie en mogelijke plannen van historische gebouwen. We adviseren hierover de gemeentes in de Zaanstreek. Dat kan ook gaan over handhaving of in de vorm van bezwaar, maar bij voorkeur over het aanwijzen van een nieuw monument. We hebben hierover een convenant met de gemeente Zaanstad afgesloten en er is goed contact met gemeente Wormerland. Zo laten we namens VZE de stem van onze leden horen die waardering hebben voor het (gebouwde) erfgoed en waken we voor haar voortbestaan.
Tijdens onze werkgroepvergaderingen bespreken we bedreigde oude panden zonder monumentale status. We doen dit in samenwerking met de lokale historische verenigingen. De vinger aan de pols bij ruimtelijke ontwikkelingen helpt bij mogelijk te beschermen panden. We staan bij ruimtelijke ontwikkelingen ook voor het zichtbaar maken of behouden van het verhaal van de plek (locus solus). Het zichtbaar maken van de gelaagde geschiedenis door reminiscenties of behoud van historische elementen geeft nieuwe en oude Zaankanters een woonplek met een eigen identiteit: hun Zaanstreek, bij voorkeur hun Zaandam, Krommenie, Wormer, etc.
De werkgroep ADM heeft een eigen pagina op deze website.
Werkgroep
PR
Opdracht: promotie van de missie van Vereniging Zaans Erfgoed middels het organiseren van erfgoedactiviteiten van excursie tot lezing onder de naam Glaasje Erfgoed. Deelname aan en mede-organisatie van de tweejaarlijkse Zaanse erfgoedmarkt, Zaanse Geschiedenismarkt (organisator Gemeente Archief Zaanstad) en de jaarlijkse Grote Zaanse Geschiedenis Quiz. Bijhouden en aanschaffen van promotiemateriaal en organisatie van en praktische ondersteuning tijdens de halfjaarlijkse Algemene Ledenraadsvergadering.
Online communicatie via Facebook en content (niet beheer) van de eigen website.
Door ziekte en privéomstandigheden is de werkgroep momenteel ernstig onderbemensd. Dat is mede de oorzaak dat we weinig activiteiten kunnen organiseren en de komst van de nieuwe website werd uitgesteld. Het beheer van de online erfgoeddatabank ZaanWIKI is inmiddels overgedragen naar het Gemeente Archief Zaanstad. Wie, met organisatietalent, komt ons versterken!
Werkgroep
Maritiem, Museumhaven
Opdracht: de rijke geschiedenis van de voormalige Zaanse havens, werven en al wat daarover aan ambachtelijkheid, gebeurtenissen en varend erfgoed te onderzoeken en melden is, weer op de kaart zetten en zo mogelijk zichtbaar maken. Hun ambitie, het realiseren van een replica van een scheepswerf en fluitschip, bleek iets te groot. De werkgroepleden zijn sinds het overlijden van hun roerganger Ron Kiburg, op zoek naar nieuwe leden en liefst ook een trekker met kennis en liefde voor de Zaanse maritieme geschiedenis. Wie stapt in de Zaanse Maritieme erfgoedboot om weer samen op koers te varen?
Werkgroep
Wederopbouw en Kerkenvisie
Opdracht: opkomen voor en onderstrepen van belang, waarde en behoud van na-oorlogse wederopbouw architectuur in Zaanstad door vinger aan de polste houden bij ruimtelijke ontwikkelingen, corporaties, ontwikkelaars en particulier eigenaren. Meedenken over transitie, nieuwe functies van (ook niet-)monumentale kerken die door de secularisering in hun bestaan worden bedreigd.