Nieuws

In Memoriam: Jan Lapère

Jan Lapère, partner van Winnie de Wit is niet meer. De tengere, bescheiden, rustige man, echtgenoot, vader, opa, familieman én betrokken Zaankanter, ook jarenlang actief voor de Vereniging Zaans Erfgoed. Het leek juist de laatste dagen voor zijn plotselinge overlijden de goede kant op te gaan. De sondevoeding was gestaakt. Niet langer meer een ‘slangenmens‘, zo formuleerde Winnie het in een in principe afsluitend Whatsappbericht, gericht tot een selecte groep bekenden. Terug naar normaal. Weer volop plannen en in actie zoals fysiek vergaderen met het bestuur van De Orkaan, weer autorijden, uit eten gaan en concertbezoek. Hij kon met Sinterklaas weer stoeien met zijn kleinkinderen en was  aanwezig bij de ontsteking van de Kaaijkster. Met een klein team, waaraan ook Winnie deelnam, bespraken we online de transitiestappen van de oude naar de nieuwe website van de Vereniging, zodat die dan eindelijk online kan gaan.

En dan ineens van de een op de andere dag, weer met koorts naar het ziekenhuis en daar is hij geheel onverwacht, gelukkig vredig overleden op zondagochtend  17 december. De ernstige ziekte die hem in 2022 trof werd hem uiteindelijk toch fataal.

Vanwege zijn verdiensten voor de Zaanse samenleving ontving hij in december 2022 uit handen van burgemeester Jan Hamming de erepenning van Zaanstad. Hamming noemde Lapère een ‘stille kracht’: nooit op de voorgrond, maar altijd werkend vanuit de coulissen, vaak de stuwende kracht achter veel projecten over de Zaanse geschiedenis. Hij was betrokken bij de totstandkoming van de Encyclopedie voor de Zaanstreek en onder zijn leiding en beheer werd dit naslagwerk gedigitaliseerd   tot de Zaanwiki in 2016. De Zaanwiki is nu nog de basis voor de jaarlijks terugkerende Grote Zaanse Geschiedenis Quiz. Ook was Jan lid van het team dat research deed voor Monumenten Spreken waarin Zaanse ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog aan het woord kwamen. Vanaf 2020 was hij voorzitter van de Stichting Zaans MediaPlatform De Orkaan, de online lokale krant, waar hij als stille verbinder de diverse ego’s bij elkaar wist te houden en brengen.

Voor het 60 jarig jubileum van de Vereniging bedacht Winnie het plan om zowel in geprinte versie als op bewegend beeld een aantal Zaankanters in het zonnetje te zetten die veel betekend hebben (en nu nog) voor behoud van het Zaans Erfgoed; de Zaanse Erfgoedkanjers. Een ambitieus plan, maar jammer genoeg gooide Corona roet in het eten en vervolgens helaas ook de plotselinge ziekte van Jan. Uiteindelijk zijn van de beoogde kandidaten drie interviews met in totaal vijf ‘erfgoedkanjers’ door Jan gefilmd, ge-edit en van passende muziek en toelichtende tekst voorzien. Winnie deed de productie en Lean van ‘t Hooft nam de interviews af met Peter de Vries over het Hembrugterrein, de gebroeders Wim en Cor Visser over  hun liefde voor de Zaanse houtbouw en Bart Nieuwenhuis en Gé Sombroek over hun missie om de  Zaanse houtbouw in stand te houden en te restaureren. De filmpjes zijn te zien op het YouTubekanaal van de Vereniging Zaans Erfgoed htttps://youtube.com/@zaanserfgoed en via een link op deze website.

We gaan Jan heel erg missen, voor enkelen ook als persoonlijke vriend, maar vooral als bescheiden, sympathiek mens en de grote liefde van Winnie, met wie hij samen jarenlang de verenigingswebsite onderhield, inclusief het uitbrengen van de periodieke digitale nieuwsbrief.

Jan Lapère geboren in Zaandam, doorliep het Zaanlands Lyceum en startte zijn loopbaan als corrector bij dagblad De Typhoon, waar hij later eindredacteur en probleemoplosser werd. Bij HDC Media sloot hij zijn loopbaan af als hoofd marketing.

Bron: In Memoriam van De Orkaan en Zaanstad Nieuws en eigen archief.

Behoud het Zaanse karakter

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief

Aanmelden is niet gelukt. Probeer het nogmaals.
Je inschrijving is gelukt