Home Agenda - Vereniging Zaans Erfgoed Open Joodse Huizen/Huizen van verzet 2024

Open Joodse Huizen/Huizen van verzet 2024

Kom luisteren op 20 april 2024 aan de Westzijde 114, tijdens Open Joodse Huizen/Huizen van verzet 2024 naar het verhaal over Westzijde 114. U bent welkom om 10.00 uur of om 11.30 uur.
Op de foto zie je Dick, een van de vrijwilligers die zich inzet voor Open Joodse Huizen/Huizen van verzet, met rechts achter hem een pand aan de Westzijde 114. Hier was vroeger de Twentsche Bank gevestigd. Dit pand vertelt het verhaal van de familie Prast, die hier een onderduikadres bood aan de familie Snoek.
Vader Jacques en moeder Sophie Snoek vonden hier een stukje veiligheid met hun twee jonge kinderen Henny en Sjakie. Tweeëneenhalf jaar op een zolderverdieping van een groot bankgebouw. Absolute stilte tijdens kantooruren. Kun je het je voorstellen met twee kleine kinderen?
De Westzijde 114 wordt inmiddels door een andere familie bewoond en zij stellen hun huis open voor bezoekers op 20 april. Hier kan geluisterd worden naar het bijzondere verhaal van de familie Prast en Snoek. Heel bijzonder die dag is de aanwezigheid van de zoon van Sjakie Snoek, Max Snoek, en de zoon van Agaath Prast, Erik Tamboer.
Bijzonder weetje: Walraven van Hall, de bankier van het verzet, bracht Gijsbertus Prast op het idee om onderduikers op nemen. Het verhaal over Van Hall is verfilmd en kun je onder meer via Netflix bekijken. Zoek op de filmtitel: Bankier van het Verzet.

Datum

20 apr 2024
Verlopen

Tijd

10:00

Locatie

Westzijde 114
Westzijde 114, Zaandam
Categorie
QR code

Behoud het Zaanse karakter

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief

Aanmelden is niet gelukt. Probeer het nogmaals.
Je inschrijving is gelukt