Home Agenda - Vereniging Zaans Erfgoed Op zoek naar de Zaanse Schans

Op zoek naar de Zaanse Schans

Deze documentaire is te zien vanaf 19 mei 2024 in het Zaans Museum of ons ThuisMuseum

Op derde Pinksterdag 1574 werden bij Wormer de troepen van de Spaanse koning verslagen. Dit wapenfeit uit de 80-jarige Oorlog wordt in de Zaanstreek nog altijd gevierd op de Zaanse Schans tijdens Pinksteren. Onder de Zaankanters ook wel bekend als Pinksterdrie.

Dit jaar is het exact 450 jaar geleden dat dit heeft plaatsgevonden. Dit jubileum valt samen met de viering van 50 jaar Gemeente Zaanstad. Daarom organiseert de Gemeente samen met verschillende culturele partners dit jaar een bijzondere editie van Pinksterdrie. Tijdens deze viering krijgt dit stukje verleden speciale aandacht.

Alle reden voor het Zaans Museum, gevestigd op de Zaanse Schans, om uit te zoeken hoe het zit met de sporen van de strijd op deze plek. Want wat is eigenlijk de connectie tussen de Zaanse Schans en de 80-jarige Oorlog? Zaans Museum educator Imre Besanger zoekt dit uit in een driedelige docu-serie. De afleveringen zijn online te bekijken in ons ThuisMuseum vanaf 1e Pinksterdag. Of kom tijdens Pinksteren langs in het Zaans Museum om de volledige documentaire te bekijken. Tijdens Pinksteren krijg je met code PINKSTEREN 50% korting op entree in het museum.

Datum

19 - 21 mei 2024
Verlopen

Tijd

10:00 - 17:00

Meer Info

Meer Lezen

Locatie

Zaans Museum
Zaans Museum
Schansend 7, 1509 AW Zaandam
Website
https://zaansmuseum.nl
Categorie
QR code

Behoud het Zaanse karakter

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief

Aanmelden is niet gelukt. Probeer het nogmaals.
Je inschrijving is gelukt