Home Agenda - Vereniging Zaans Erfgoed Expositie ‘De etsen van Karel Wetselaar’ bij Galerie Staphorsius

Expositie ‘De etsen van Karel Wetselaar’ bij Galerie Staphorsius

Galerie Staphorsius in Westzaan opent het nieuwe jaar met de tentoonstelling “De etsen van Karel Wetselaar”.

Karel Wetselaar (1935-2017) is met grafiek en foto’s ruim vertegenwoordigd in de collecties van het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum in Amsterdam. Zijn grafiek is ook te vinden in het prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België in Brussel. Toch is deze veelzijdige en getalenteerde kunstenaar relatief onbekend gebleven. Het exposeren en verkopen van zijn werk was voor hem ondergeschikt aan het werken aan zijn prenten en aan het experimenteren en perfectioneren van zijn etstechniek in onder meer aquatint, droge naald en mezzotint. Hij heeft dan ook een indrukwekkend oeuvre nagelaten. Naar eigen zeggen was hij meer geïnteresseerd in de mening van collega’s en van de experts van het Rijksprentenkabinet.

Wetselaar woonde in Krommenie en de polders daar vormden een grote inspiratiebron voor de graficus, die hij met een fijn gevoel voor detail en sfeer wist vast te leggen. Mist en sneeuw maakten de polders voor hem nog aantrekkelijker.

Ook zijn op de tentoonstelling etsen te zien van de vermaarde Amsterdamse graficus Willem Witsen (1860 – 1923), wiens werk Wetselaar zeer bewonderde. Ook wordt er grafisch werk getoond van een aantal van zijn Zaanse streekgenoten, zoals Gerrit de Jong, Frans Room en Willem Jansen.

Op de expositie zal ook een documentaire van Lucy Besson worden vertoond over Wetselaar en zijn werk. Het boek Karel Wetselaar, etser en fotograaf begeleidt de tentoonstelling en is bij de galerie verkrijgbaar.

De expositie is vrij toegankelijk en er is ruime parkeergelegenheid beschikbaar.

De etsen van Karel Wetselaar – 13 januari t/m 2 maart 2024

Geopend: dinsdag t/m zaterdag: 9 uur – 17 uur

Datum

13 jan 2024 - 02 mrt 2024
Verlopen

Tijd

08:00 - 18:00

Locatie

Staphorsius Westzaan
Staphorsius Westzaan
J.J. Allanstraat 287b 1551 RG Westzaan
Website
https://staphorsius.nl/
Categorie
QR code

Behoud het Zaanse karakter

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief

Aanmelden is niet gelukt. Probeer het nogmaals.
Je inschrijving is gelukt