Home Agenda - Vereniging Zaans Erfgoed Babel brengt eerbetoon aan Zaanse architect Jaap Schipper

Babel brengt eerbetoon aan Zaanse architect Jaap Schipper

Architect Jaap Schipper (1915-2010) heeft een allesbepalende rol gespeeld in de oprichting en bouw van de Zaanse Schans. Door zijn inzet is de Zaanse houtbouw zichtbaar gebleven en vandaag de dag een internationale trekpleister voor toeristen. Aan de hand van een drietal interviews en historisch beeldmateriaal vormt zich in de documentaire van Wendy van Wilgenburg een beeld van deze veelzijdige architect die zo waardevol is geweest voor de Zaanstreek. In de documentaire delen Piet van Nugteren, Jan Piet Bloem en Jan Zijlstra persoonlijke herinneringen met interviewer Hans Luiten.

Aansluitend wordt de eerste Jaap Schipperlezing uitgesproken door Pablo van der Lugt en Atto Harsta. Van der Lugt en Harsta zijn experts op het gebied van bouwinnovatie en auteurs van de internationale bestseller De Houtbouw Revolutie. Zij praten ons bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van houtproducten en duurzame houtbouw, met name op het gebied van ‘mass timber’, waarmee hout definitief op de kaart staat als duurzame en natuurlijke vervanger van bouwmaterialen als beton en staal.

Over de Jaap Schipperlezing
In 2019 ontving Babel Zaans architectuurplatform een legaat van de erven Jaap Schipper om het goede werk voort te zetten. Dit legaat stelt ons in staat om jaarlijks een lezing te organiseren waarvoor aansprekende sprekers worden uitgenodigd. Babel start daarmee een nieuwe traditie om jaarlijks de actualiteit rondom houtbouw te agenderen. De Jaap Schipperlezing slaat de brug tussen de klassieke Zaanse houtbouw naar de moderne toepassingen.

Tijdstip en locatie
Woensdag 14 december, start 19:00 uur (stipt) in Cultureel Centrum Bullekerk, Westzijde 75 in Zaandam. Eindtijd is 21:30 uur, borrel na afloop. Je kunt je vrijblijvend aanmelden via https://www.stichting-babel.nl/2022/10/25/babel-brengt-eerbetoon-aan-zaanse-architect-jaap-schipper/

Foto boven: Henk van de Leur / Gemeente Zaanstad.

Datum

14 dec 2022
Verlopen

Tijd

19:00

Locatie

Bullekerk
Westzijde 75, 1506 ED Zaandam
Categorie
QR code

Behoud het Zaanse karakter

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief

Aanmelden is niet gelukt. Probeer het nogmaals.
Je inschrijving is gelukt