Nieuws

Aftrap jubileumproject: interview Peter de Vries

In het kader van het 60-jarig jubileum van de Vereniging Zaans Erfgoed, zijn we gestart met een serie korte interviews met Zaanse Erfgoedkanjers.
We trappen af met het interview door Lean van ‘t Hooft met Peter de Vries, die vertelt over het waarmaken van zijn droom: het tot stand brengen van het Hembrugmuseum.

Hembrugterrein: ontoegankelijk

Als niet-Zaankanter, begint zijn verhaal met een lidmaatschap van onze vereniging. Samen met toenmalig bestuurslid Conny Scholtes, wist hij in 2007 de Erfgoedmarkt te realiseren, op het toen nog niet voor publiek toegankelijke Hembrugterrein. Daar werd al de aanzet gegeven voor het inventariseren van de verhalen van de werknemers, die jarenlang op dat geheime terrein hadden gewerkt. Een aantal jaren later kreeg het een vervolg, toen Peter en Conny van start gingen met de Zaans Erfgoed-werkgroep Oral History Hembrug. De interviews vonden plaats in het toenmalig Hembrug Museum, dat gevestigd was in het voormalige pand van Eurometaal. Voor de realisatie van het huidige Hembrug Museum – een buitenmuseum – werkte Peter de Vries met samen met het Zaans Museum.

Oral History Werkgroep Zaans Erfgoed

De gesprekken die door onze werkgroep Oral History werkgroep Hembrug met oud-werknemers van o.a. de Artillerie Inrichting en Eurometaal werden gehouden, hebben een opvallende plek gekregen in het binnenkort bij Uitgeverij Noord-Holland te verschijnen boek Het geheim van Holland. Werken, leren, leven op het Hembrugterrein door Adrienne Quarles van Ufford.
Omissie daarbij: terwijl de uitspraken van voormalige werknemers het boek nu juist een menselijk gezicht geven, ontbreekt een woord van dank voor het vele inzamelwerk dat met name door de trekker van de werkgroep, Conny Scholtes, is verricht. En daarbij worden wij Stichting Zaans Erfgoed genoemd, i.p.v. Vereniging.

Behoud het Zaanse karakter

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief

Aanmelden is niet gelukt. Probeer het nogmaals.
Je inschrijving is gelukt